VRNJAČKA BANJA – CENTAR BANJSKOG TURIZMA

Vrnjačka banja je centar banjskog turizma, a titulu jednog od najznačijnih turističkih destinacija u Srbiji dobila je pre svega zahvaljujući izvorima tople i hladne vode, čija je lekotivost i uopšte blagotvornost dokazana još u vreme Rimljana. Postoji sedam izvora, od kojih se četiri koriste za banjsko lečenje, dok su ostali u upotrebi kao flaširana stona voda. Vrnjačka banja je centar banjskog turizma, a titulu jednog od najznačijnih turističkih destinacija u Srbiji dobila je pre svega zahvaljujući izvorima tople i hladne vode, čija je lekotivost i uopšte blagotvornost dokazana još u vreme Rimljana. Postoji sedam izvora, od kojih se četiri koriste za banjsko lečenje, dok su ostali u upotrebi kao flaširana stona voda. Ono što je specifična pojava kada su u pitanju izvori tople vode, jeste njihova temperatura koja odgovara temperaturi ljudskog tela, i iznosi 36,6 stepeni C, i spada u red alkalnih ugljeno-kiselih homeotermi. Pored toga što se koristi za lečenje, ona se koristi za piće, kupanje, i drugo. Hladne mineralne vode su iz grupe zemno-alkalnih ugljeno-kiselih akrotopega, a njihova temperatura kreće se od 14 do 27 stepeni C.

vrnjacka-banja

U Vrnjačkoj banji postoji specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju, a raspolaže najsavremenijom opremom za prevenciju, dijagnostiku i lečenje. Pored toga, i velikim brojem stručnog kadra iz najrazličitijih oblasti. Objekat raspolaže moderno opremljenim smeštajnim kapacitetom, a ishrana je u skladu sa preporukama savremene dijatetike i pod nadzorom dijatetičara i endokrinologa.

U ovoj bolnici nalaze se mnogobrojna odeljenja kao što su: termomineralno kupatilo, odeljenje fizikalne terapije, odeljenje za kardiovaskularna ispitivanja, odeljenje za ultrazvučnu dijagnostiku, dežurna medicinska služba, kliničko-biohemijska laboratorija, i drugo. Dugogodišnje iskustvo donelo je značajne rezultate kada je u pitanju lečenje raznih bolesti kao što su: dijabetes, hronične bolesti probavnog trakta, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, infektivnih bolesti, hipertenzije, ginekoloških obolenja, reumatsko i koštano-zglobnih, kao   i mnogih drugih.

Sva četiri izvora koja se koriste u svrhu balneološkog lečenja, u nadležnosti su ovog centra, a pored svoje osnovne zdravstvene namene, koriste se i za brojne wellnes i spa sadržaje koji su takođe jedna od usluga ovog centra. Shodno tome, ovaj centar za liječenje nudi i različite vrste pansionskog smeštaja:

  1. Opšti medicinski paket
  2. Paket „Pokret bez bola“
  3. Paket „Živeti sa dijabetesom“
  4. Gastro paket
  5. Paket za radne organizacije
  6. Paket „Brza dijagnostika“
  7. Paket „Lady Life“
  8. Paket „Linea Life“
  9. Hiberbarični paket

 

Specijalna bolnica „Merkur nudi smeštajne kapacitete u kompleksu od četiri objekta sa 700 ležajeva, u okviru kojeg se pored primarnih mogu koristiti i druge pogodnosti kao što su restorani, akva i fitnes centri, i sl.

U okviru ponude za posetioce obezbeđeni su uslovi i za organizovanje seminara i kongresa u Kongresnom i sličnim centrima za ovakvu namenu, a opremljeni najsevremenijom tehnikom kao što su projektori, flipchart-ovi, platna, itd. Pored navedenog, takođe postoji mogućnost organizovanja izleta do znamenitih mesta ili kao uživanje u prirodnim bogatstvima ovog kraja.

Smeštenost Vrnjačke banje u centralnom dijelu Srbije, kulturno-istorijski spomenici, bogati društveni, kulturni, sportski i drugi sadržaji, pored banjskog lečenja, čine da je ovo mesto jedno od najznačajnijih turističkih destinacija.

Bogatstvo lekovitim vrnjačkim toplim i hladnim izvorima, povoljan geografski položaj mesta okruženog visokim planinskim obroncima, reke, parkovi i šetališta, specifična umereno kontinentalna klima, prirodna su bogatstva koja sveukupno deluju lekovito i relaksirajuće na psiho-fizičko stanje čoveka. A turističku priču Vrnjačke banje sigurno upotpunjuju i Vrnjački karneval, koncerti i festivali, mesta za izlazak, Most ljubavi, i mnoštvo toga još, što sveukupno čini da svako onaj ko se nađe u ovom mestu, noseći najleše uspomene, ponovo mu se vraća.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*