VIRUSI I ANTIVIRUSI

virusiUloga i funkcija svih antivirusnih programa je ista ili slična, a u moderno doba rad na računaru bez antivirusnih programa je nezamisliv. Nedopustiv je rizik zbog stila života, načina poslovanja i funkcionisanja uopšte, pa je zbog svakodnevne pojave novih virusa neophodno stalno biti u toku i obnavljati antivirusne programe.

  1. Virusi

Računarski virusi predstavljaju male programe koji su zlopupotrebljeni, a njihov kod ima sposobnost širenja i na taj način i mogućnost da zarazi mnoštvo programa. Virusi su rezultat bolesne logike (malicious logik, malware) i decenijama unazad prave štetu u svetu tehnologije, a sam korisnik pokreće ih nesvesno i neprimetno sve dok njihova destruktivna namena već u konačnom ishodu ne načini štetu. U razvijanju programa i alata u ulozi zaštite, virusi su podeljeni na makro viruse, parazitske, boot sektor viruse, viruse pratioce i link viruse, a svi nanose veću ili manju štetu u radu računara. Svi oni imaju moć „mutacije“, inficiranja, i ponašaju se na principu bioloških virusa, pa je iz tog razloga Fred Cohen još davne 1984. godine u USA upotrebio upravo ovaj termin. Imaju mogućnost sakrivanja u svim programima, a napadaju sve vrste fajlova. Princip rada virusa funkcioniše tako što hakeri u izvorni kod koji poseduje svaki program, ugrađuju svoj destruktivni kod, koji onda postaje celina sa izvornim kodom i programom. Pokretanjem rada tog programa, nesvesno se pokreće i sam virus, a prilikom svakog novog uključivanja računara, virus se automatski useljava u novi program. Stoga prije nego nam zatreba neki servis računara informišimo se o tome šta su virusi i koje zaštite koristiti.

virusiii

  1. Antivirusi

Antivirusi predstavljaju osnovni i prvi nivo zaštite od virusa, pa bi trebalo da budu softver koji je prisutan na svakom računaru. Njihov zadatak je da nadgledaju, detektuju i uništavaju viruse, te na taj način računar štite od bilo kakvog destruktivnog dejstva. Svi antivirusni programi sastoje se iz dve celine, prvi dio rezidentan je u memoriji i cilj mu je da obezbedi stalnu zaštitu od virusa, dok drugi skenira celokupan sistem. Ono što je veoma bitno jeste njegova savremenost koja ga čini da se razvija u skladu sa razvojem bolesne logike i virusnih programa. Najpoznatiji i najčešće korišteni antivirusni programi su: Avast, AVG, Norton Antivirus, Kaspersky i NOD32.

Avast – je računarski antivirusni program koji je baziran na komponenti za skeniranje, te ima mogućnost samozaštite.

AVG – omogućuje osnovnu zaštitu i služi za zadovoljavanje osnovnih potreba u smislu zaštite, a ona što je njegova prednost jeste konstantno update-ovanje.

Norton Antivirus – poseduje kompletnu internet zaštitu, automatsku antivirusnu i antispyware zaštitu.

Kaspersky – je sigurnosni paket koji pruža kompletnu zaštitu operativnog sistema.

NOD32 – je veoma efikasan i proaktivan antivirusni program koji uklanja više vrsta virusa poput adware-a, spyware-a, trojanaca, rootkita i ostalih pretnji računaru.

antivirusi

Uloga i funkcija svih antivirusnih programa je ista ili slična, a u moderno doba rad na računaru bez antivirusnih programa je nezamisliv. Nedopustiv je rizik zbog stila života, načina poslovanja i funkcionisanja uopšte, pa je zbog svakodnevne pojave novih virusa neophodno stalno biti u toku i obnavljati antivirusne programe.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*