Obuća – modni trendovi za jesen – zimu 2014/2015. Godinu

Obuća predstavlja neizostavni dio stila, a veoma često i najomiljeniji modni dodatak. Modna industrija u skladu s tim svake sezone na tržište stavlja nove izazove i trendove, koji rezultiraju iz godine u godinu sve raznovrsnijom ponudom. Tako se i za predstojeću sezonu na tržištu pojavio veliki broj modela koji zadovoljava svačiji ukus. Ipak, koliko god obuća neupitno uticala na cjelokupan izgled, stilska interpretacija je ključna kada su u pitanju moda i modni trendovi. Trendovi za jesen/zimu generalno najavljuju retro stil, kako u obući, tako i u odjeći i modnim dodacima. Ovdje ćemo Vam predstaviti nekoliko modela koji će biti „must have“ za predstojeću sezonu.

Čizme, klasika ponovo na sceni

Kada su u pitanju čizme za zimu 2014/2015. godine na modnim pistama predstavljeni modeli su estravagantni i prilično nenosivi, ali sama praksa i tržište ovu zamišljenu dizajnersku varijantu ublažavaju, pa se za predstojeći model čizama gotovo izjednačava sa klasičnim modelom. Pored toga što je raspon modela veoma raznovrsan, ono što je zajedničko svima, jeste prirodni materijal (prava koža i antilop) i klasični oblik. Dužina čizama takođe je veoma raznovrsna, pa su moderne i kratke čizme, gležnjerice, kao i one koje su preplavile tržište, iznad koljena, koje se u pogledu materijala najviše javljaju u varijanti antilopa. Posebno je popularna inspirativna formula visokih čizama i niskih popetica kao veoma praktična i jednostavna. Isto tako, obnovljeni modeli „gladijatorki“ je trend koji posljednjih godina u svakom stilu postaje neizostavan. Od neobičnijih modela na tržištu mogu da se nađu modeli sa različitim printovima za one najhrabrije i originalne. Kreativnost modnih dizajnera donosi najrazličitije modele poput peeptoe, oblikovane pete, izduženih oblika, usjeka i slično. Gumene čizme kao asocijacija na djetinjstvo, bezbrižnost i slobodu, ponovo zauzimaju značajno mjesto kao jedan od retro modela, ali moderno dizajnirane, kao i drugi modni trendovi koji se naslanjaju na retro stil.

Cipele, retro i chunky

Umjerena peta kao model koji je univerzalan, prisutan je u svim modnim trendovima. Ove sezone visina i oblik pete su veoma raznovrsni, a javljaju se u različitim i spektakularnim oblicima i bojama (četvrtasta, šiljasta, i sl.). Četvrtaste tzv. chunky pete predstavljaju veoma dobar izbor kako zbog svoje udobnosti, tako i zbog veoma modernog izgleda. Ono što cipele krasi kao modni dodatak jesu kopče i trake (uski remen) oko gležnja. Platforma, koja je prethodnih godina preplavila kako modne piste tako i ulice, ove godine, iako prisutna i dalje, polako izmiče ispred elegantnijih, klasičnih modela.

Gležnjerice, igra bez granica

Među obućom, gležnjerice i dalje visoko pozicioniraju, zadržavajući svoje staro ruho – niske sa modnim detaljima poput zakovica, remenja i lanaca, a one sa visokom petom promijenile su svoj oblik koji je sada sa vrhom koji više nije zaobljen, nego blago ili potpuno špicast. Varijanta između ova dva modela, izgleda klasično, bez mnogo detalja, a odlično se kombinuje uz sve varijante, pogotovo ležernije, dnevne, ali isto tako veoma privlačno izgledaju i u kombinaciji sa elegantnim haljinama, kako uskim, tako i onim širim, lepršavim.

Inovaciju u modnim trendovima predstavljaju gležnjerice u sportskoj varijanti koje su dobile dozvolu za ulazak u večernje i elegantne varijante. Baletanke polako nestaju, a zamjenjuju se sa izuzetno popularnim koledžicama, kožnim niskim modelima.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*