Niška Banja, geografski položaj i atraktivne destinacije

niskaNiška Banja smeštena je u jugoistočnom delu Srbije, na udaljenosti 9 km od grada Niša, i na 250 km od Beograda. Nalazi se na 250 m nadmorske visine, odakle se pruža impozantan pogled na Niš i njegovu kotlinu. Najjednostavniji pristup ovoj banji je saobraćajna poveznica, autoput E-75, kojim se dolazi do Niša, a zatim magistralnim putem i do Niške banje, putem kojim se ide i ka Bugarskoj.Niška Banja smeštena je u jugoistočnom delu Srbije, na udaljenosti 9 km od grada Niša, i na 250 km od Beograda. Nalazi se na 250 m nadmorske visine, odakle se pruža impozantan pogled na Niš i njegovu kotlinu. Najjednostavniji pristup ovoj banji je saobraćajna poveznica, autoput E-75, kojim se dolazi do Niša, a zatim magistralnim putem i do Niške banje, putem kojim se ide i ka Bugarskoj. Iznad same banje nalazi se i jedan ogranak Suve Planine, Koritnik, čija nadmorska visina iznosi 808 metara, dok visina Suve Planine doseže 1870 m. Klima banje je umereno-kontinentalna, te kao i u drugim banjskim lečilištima veoma blagotvorna na psiho-fizičo stanje čoveka.
Geografski položaj ovog mesta veoma je specifičan, pa se zato javlja veliki broj mogućnosti za ugodno provedeno vreme, poput odlazaka na interesantna izletišta, kao što su Jelašnička i Sićevačka klisura, koje se nalaze u samoj blizini banje, na udaljenosti od 3 i 5 km. Ove klisure prava su atrakcija za sve zaljubljenike u prirodu i njena bogatstva, a svakako predstavljaju i značajno obilježje ovog kraja. Na Sićevačkoj klisuri takođe se nalazi se manastir Sićevo, koji je podignut u 14. veku, a pored njega tu su i manastiri Sveti Pantelejmon i Sveta Petka. Na severnom delu nalazi se Cerjanska pećina, koja je tek u skorije vreme istražena, a njen kanal dug je oko 4 km. Kao uspomena na značajan istorijiski događaj, Prvi srpski ustanak, između banje i Niša, nalazi se Ćele kula u koju je uzidano 950 srpskih glava. To su bili pomoravski vojnici koje je predvodio Stevan Sinđelić, i koji je shvativši da se svi nalaze u opsadi, bezizlaznoj situaciji, utvrđenje koje im je služilo kao uporište, digao u vazduh. Isto tako, na udaljenosti od 6 km nalazi se još jedna istorijska znamenitost, a to je Brdo Čegar koje predstavlja mesto na kojem su vodili bitku Turci i srpska vojska na čelu sa Stevanom Sinđelićem. Od ostalih znamenitosti može se posetiti i letnikovac, antička Medijana, koje je služilo rimskom imperatoru Konstantinu, kao i drugim bogatim ljudima koji su tada naseljavali antički Naisus.

niska 2Grad Niš isto tako predstavlja veoma interesantnu destinaciju, a zbog svoje udaljenosti i mogućnosti prevoza do njega u svako vrijeme, turistima koji se nađu u Niškoj Banji sigurno je da će uživati u svemu ovome što ovaj grad pruža. Sama banja pruža isto tako veoma raznovrstan sadržaj, počev od sportsko-rekreativnih aktivnosti kao što su tenis, fudbal, rukomet, odbojka, kuglanje, kao i jahanje na otvorenom, i u zatvorenom prostoru. Park ove banje prostire se na 5 ha zemljišta, a tokom cele godine veoma je uređen. Pored ovog parka, u blizini se nalazi i Koritinik, koji se naziva još i park-šuma, koji poseduje tri uređene staze za šetnju. Planinarenje, te šetnja planinskim krajem mogu se doživeti prilikom posete izletištu na Suvoj planini koje se naziva Bojanine vode, a koje je obeleženo planinarskim trekovima.

niska3

Leave a comment

Your email address will not be published.


*