Lijep kutak za čitanje

Malo prostora, fotelja, svjetlo i dobra volja potrebni za uživanje u knjigama

kutakKO voli čitati, ali nema uvjete – treba ih sam stvori!

U svakom stanu ili kući može pronaći kutak za čitanje, a u pet koraka može i da se lako napravi. Novac nije preduvjet, jer se mogu koristiti stare stvari, koje već imate u kući.

* Pronađite kutak, ćošak, prostor koji se ne koristi. To je obično mjesto blizu prozora, jer se svi plaše da duva, ili kraj nekog stupa. Ukoliko ne postoji “mrtvi kut” u stanu i svaki centimetar je zauzet, prostor za čitanje može biti i ispred police ili ormara.

* Mekana fotelja ili udobna stolica su glavni preduvjet za ugodno čitanje. Najljepše je kupiti novu Beržer, ali dovoljno je pomaknuti postojeću fotelju koja stoji ispred televizora, pa na njoj nitko ne sjedi. Može i da se iskoristi udobnija stolica i da se ispred nje stavi hoklica za noge.

* Kraj fotelje sa strane treba staviti stolić, malu policu, hoklicu ili nešto na čemu će moći stoje knjiga, naočale, čaj, pepeljara …

* Možda postoji prirodno svjetlo koje je dovoljno za čitanje, ali tijekom zime dan kratko traje, pa je umjetno osvjetljenje neophodno. Svjetlo ne smije biti neonsko, a žarulja ne bi trebalo da bude slabija od 100 vati. Svjetlo treba da pada sa strane, odnosno s desnog ili lijevog ramena, jer tako najmanje umara oči.

* Ušuškajte kutak lijepim jastucima da vam bude udobno, stavite staro dekicu na naslon, jer zebu noge kada čovjek sjedi na istom mjestu. Ukrasite fotelju maramom, miljeom ili nekim drugim ukrasom za toplu atmosferu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*