Generalno čišćenje računara

rac1Svima se desi da startovanje računara traje celu večnost, pokretanje najjednostavnijih programa i nekoliko minuta, a net konekcija postane prespora. Sve ovo prilično frustira bez obzira iz kojeg razloga koristili računar, ali ono što je sigurno je to da je ovakva situacija rešiva, a da ona ne znači kupovinu novog računara. Sve ovo najčešće može da se reši jednostavnim čišćenjem računara i njegov software i hardware.

Svima se desi da startovanje računara traje celu večnost, pokretanje najjednostavnijih programa i nekoliko minuta, a net konekcija postane prespora. Sve ovo prilično frustira bez obzira iz kojeg razloga koristili računar, ali ono što je sigurno je to da je ovakva situacija rešiva, a da ona ne znači kupovinu novog računara. Sve ovo najčešće može da se reši jednostavnim čišćenjem računara i njegov software i hardware.
1. Prvi potez trebao bi da bude čišćenje programa koji su nepotrebni i koji se ne koriste, a u control panelu možete da proverite koje sve programe imate, pod ikonom “Add or Remove”, te tako odlučiti koje želite da otklonite.
2. Isključivanje Start up programa I efekata isto tako ubrzaće rad računara, jer ukoliko postoji previše instalacija raznih programa to može dovesti do preopterećenja registarske baze, te tako zauzimanja memorije i usporavanja rada računara.
1.Pokrenite Regedit, “Start > Run i upišite regedit zatim kliknite na “ok”
2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Run
3. Kada ste došli do ključa, na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite pokrenuti pri startu računara.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu računara i odaberite “Delete”.

rac2

Dubinsko čišćenje računara vrlo je jednostavno jer je dovoljna samo instalacija CCleanera koja je moguća i na našem jeziku. Ovo je jedan od najpopularnijih programa , besplatan je, a njegova veličina iznosi samo 2,68 Mb. Pokretanjem ovog programa uklonićete najmanje 2/3 podataka koji se nepotrebno nalaze na vašem računaru.

Sljedeći korak je opcija “Tools” , tj. alati od kojih su neki veoma korisni, kao što je onaj za “skidanje” ili deinstalaciju programa sa računara. Sve programe koje ne koristite obrišite, kao I one koji su zastarjeli. Alatka “startup” koja nudi listu programa, a koji se pokrenu svaki put kada se računar upali ili restartuje, nudi I opciju
Drugi alat je “startup”, koji vam daje listu programa koji se pokreću svaki put kada uključujete ili restartujete računar , nudi i opciju isklučivanja programa koji ne koristite. Na ovaj način ubrzava se podizanje sistema, a tako oslobađa i radna memorija (RAM) od procesa koji su nepotrebni. Ukoliko vam pak zatrebaju svaki program u svakom trnutku možete pokrenuti.
Pored navedenih, CC cleaner ima na raspolaganju i System restore funkciju koja omogućava da računar jednim klikom vratite u prethodno stanje. Ipak, ukoliko vam se učini sve ovo prekomplikovano naša preporuka je servis računara Beograd gde ćete sigurno rešiti veoma brzo i efikasno ovakav problem.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*