E – cigareta ne ugrožava zdravlje

e cigareta

Elektronska cigareta je dizajnirana tako da podsjeća na elektronsku cigaretu, ali se ipak po mnogo čemu razlikuje od obične cigarete. Korištenjem e – cigarete ne proizvodi se pravi dim, nego para koja nastaje kao rezultat otapanja nikotina i arome u propilenglikol. Ipak, i kada je u pitanju nikotina, e – cigareta ne oponaša običnu tradicionalnu cigaretu, jer u njenom slučaju nikotin ulazi putem mekog tkiva na području lica (obraza). U drugom slučaju, uobičajena cigareta nikotin kroz pluća dovodi do mozga, i tako pored štetnosti po zdravlje, izaziva ovisnost, što nije slučaj sa elektronskom cigaretom.

Polemike koje se vode oko štetnosti ove cigarete po zdravlje rezultirale su brojnim studijama i istraživanjima u cijelom svijetu. Na nedavnim ispitivanjima koja je radila američka univerzitetska škola javnog zdravstva – Dreksel, došlo se do zaključka da elektronska cigareta ne ugrožava zdravlje čovjeka, kako konzumenta, tako i one koji se nalaze u okolini. Nivo kontaminacije koji stvaraju e – cigarete gotovo je zanemariv i nalazi se daleko ispod granica dozvoljenog. Ovo nije usamljeno mišljenje, a to potvrđuju i brojne studije koje svakako elektronsku cigaretu stavljaju ispred obične cigarete iz mnoštva razloga. Jedina supstanca koje je izazivala sumnje, jeste nikotin, ali nikada nije dokazano da ima kancerogena svojstva. Pored ovog osnovnog, zdravstvenog razloga, e- cigareta nema neprijatan miris, i ne podliježe zakonu o zabrani pušenja, te se mogu konzumirati svuda. Isto tako, ova cigareta donosi uštedu budžeta, jer je dokazano da se troškovi mogu umanjiti i do 40%.

Elektronska cigareta, kao što i njen naziv kaže, zapravo predstavlja uređaj, te tako i njeno konzumiranje više može da se nazove inhalacijom pare koju ispušta, a koja samo podsjeća na pravi dim. Isto tako, ona ne ostavlja nikakav miris u prostoriji u kojoj se konzumira, a korištenjem ove cigarete izbjegava se i neugodan zadah iz usta. E – cigarete ne predstavljaju način odvikavanja od pušenja, ali zato može da se kontroliše količina nikotina, te u namjeri da se potpuno odvikne od njega, na kraju može potpuno da se izbjegne. U tu svrhu, na tržištu mogu da se nađu i e – cigarete koje imaju različit nivo nikotina, kao i one koje ga ne sadrže, pa je tako ipak elektronska cigareta i dobar put koji vodi potpuno ka odvikavanju.

Ukratko, e cigareta je na svakom planu ispred klasične, uobičajene cigarete, jer je zdravija, štedljivija i dozvoljena alternativa u pušenju. BBC je u novembru 2013. godine objavio da bi se prelaskom sa obične na e – cigaretu mogli spasiti životi milioni ljudi, pa se svim navedenim potvrđuje da elektronska cigareta nije samo još jedan u nizu trendova, nego sigurnija i održivija alternativa pušenju.

2 Comments on E – cigareta ne ugrožava zdravlje

  1. Dejan Milisavic // listopad 5, 2014 at 12:48 pm // Odgovori

    Već nekoliko mjeseci sam na e cigareti i zaista ne mislim da se vraćam. Ne samo da sam smanjio troškove, već se i osjećam mnogo bolje. Preporučujem svima. Ne obazirite se na dizajn izgled, mislite na zdravlje.

  2. složio bih se s kolegom iznad, jedino treba pripaziti da se kupi kvalitetnija e cigareta jer ako kupite neku losu, samo ćete se razočarati, a bila bi zbilja šteta

Leave a comment

Your email address will not be published.


*