Dekorisanje i pozicioniranost zidova u stambenom prostoru prema feng shui filozofiji

Feng shui – drevna kineska umjetnost pozicioniranja stvari zasniva se na filozofiji koja propagira ideju da njihovo pravilno raspoređivanje u enterijeru obezbjeđuje protok pozitivne energije. Ta pozitivna energija pomaže u uspostavljanju kako harmonije u domu, tako i balansa sa prirodom, te u krajnjem ishodu pozitivno djelovanje na psihofizičko zdravlje.

Pozicioniranje zidova ipak je privilegija onih čiji finansijski status može da se uklopi sa idejama feng shui filozofije, dok je najčešće svima ostalima najveća briga plaćanje računa za kvadraturu koja može da se priušti za pristojan život. Iz tog razloga, najčešće stambeni prostor rezultuje malim prostorijama u kojima je najbitnija funkcionalnost. Zbog nemogućnosti pozicioniranja zidova po pravilima i preporukama, preostaje da se oni makar teoretski izlože, a njihovo dekorisanje uskladi sa feng shui idejom, kao jedina preostala mogućnost.

Prema feng shui pravilima za slobodan protok energije treba da se obezbijedi slobodan i otvoren prostor, pa prema tome da se izbjegnu sve moguće pregrade. Zid nasuprot ulaznih vrata smatra se najbitinijim, te je zatvoren prostor ispred njega jedna od najvećih grešaka, kao barijera koja odmah na ulazu zaustavlja protok pozitivne energije. Smatra se da bilo kakva prepreka utiče na dotok svježe i nove energije koja obnavlja stambeni prostor. Ako već i postoji, dodatni negativni element na njemu bio bi ogledalo koje tu energiju ponovo vraća napolje.

Zid nasuprot kreveta u spavaćoj sobi ne treba biti dekorisan, jer prvi pogled ujutru treba da pruži mir i spokoj da bi se obezbijedila energija za predstojeći dan. Tako se podrazumijeva da ogledalo ne treba da bude na ovom zidu, a pored toga smatra se da direktna pozicioniranost ogledala prema pogledu utiče naremećenje sna jer odvraća misli.

Nasuprot ovome, ogledalo nasuprot trpezarijskog stola je nešto što je poželjno, jer se smatra da njegova refleksija utiče da se slika hrane na stolu udvostručava i tako postiže efekat obilja i bogatstva. Ipak, direktno pozicioniranje u odnosu na one koji sjede za stolom, može da stvori neprijatnu situaciju, zbog odraza sopstvenog lika koji može da stvara neugodan osjećaj.

Raspored prema feng shui

Zid u radnoj sobi koji je neprestano izložen ogledu treba da bude izvor kreativnost i mašte, pa u skladu s tim na njemu treba da budu postavljeni i detalji kao što su slike, fotografije, crteži, ili bilo koje druge ideje. Zid iza leđa predstavlja zid podrške, pa se preporučuju da se uskladi sa ličnošću u obliku izbora boje, tapete ili neke druge zidne obloge ili dekoracije. Dakle, dizajn ovog zida treba da se osmisli kao oslonac koji odgovara pojedincu.

Pozicioniranje zidova i njihovo dekorisanje jedan je od bitnih elemenata u feng shui filozofiji. Poklonici ovog učenja vjeruju da njihov pravilan raspored može uticati na poboljšanje mogućnosti, napredak, pa i ostvarivanje nekih ciljeva. Renovirajte svoj prostor prema feng shui pravilima, sljedeći savjete sa internet stranice Renoviranje.hr.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*