Danska hrana i recepti

Tradicionalna danska kuhinja ima dosta sličnosti sa ostalim vlažnim i hladnim sjeverno-europskim zemljama. Ali opet, danska hrana i recepti imaju svoja obilježja koja se razlikuju po mnogo čemu od ostalih kuhinja. Zanimljivo je da je jedna tako mala zemlja poput Danske, u biti, tako poznata po velikom broju proizvoda. Njihova svinjetina, sirevi i mliječni proizvodi važe za jedne od najboljih proizvoda diljem svijeta. A danski puter je nešto što se ne može opisati riječima nego samo kušati.

Tradicionalna danska kuhinja nastoji biti veoma bogata okusima, a ponekad slovi i za tešku. Obrok koji ćete dobiti za večeru, uobičajeno će se sastojati od mesa, krumpira i umaka. A najčešće služeno meso biti će svinjetina. Danci jednu najviše svinjetine po glavi stanovnika u cijelom svijetu. Ono što je čudno je da je krumpir tako bitan sastojak danske kuhinje i recepata jer je jako kasno stigao u Dansku ( jednako kao i u ostale europske zemlje).

Kruh je oduvijek bio jako bitan dio danske ishrane. Različite vrste kruhova i slastica je odista nešto po čemu su se istakli od ostalih. Diljem Danske postoji veliki broj slastičarni, pa je to nekako postao i sinonim za dansku kuhinju. Dakako, danske slastičarne imaju niz različitih vrsta ukusnih kolača i slastica, pored danskih. Tipičan kruh danske kuhinje je taman, težak, izrađen od brašna od raži (rugbrød). Vrlo često je tu niz raznih vrsta žitarica i sjemenki koje se koriste za izradu.

Ovaj kruh od raži uobičajeno sjeku na šnite, a bit će poslužen kao osnova za danski sendvič (smørrebrød). Danci ne koriste za izradu dvije kriške kruha za sendvič nego sastojke stavljaju na jedan komad kruha i jedu vilicom i nožem. Izrada danskog „ otvorenog“ sendviča bi neki opisali kao umjetnost. Smørrebrød u većini Danci jedu svakodnevno za ručak.

Moderna danska kuhinja je u posljednje vrijeme prošla kroz niz promjena. Najveća promjena je to što se nastoje raditi lakši, zdraviji obroci. Tako je današnja danska kuhinja prošla kroz bitan utjecaj francuske, španjolske , talijanske i nešto manje kineske i tajlandske kuhinje. Ali opet, veliki broj dobno starijih Danaca nastoje držati se tradicionalne danske kuhinje, dok će se mlađe generacije prije okušati u modernoj danskoj kuhinji.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*