BANJSKI TURIZAM SRBIJE

banjaBanjski turizam u Srbiji ima dugogodišnju tradiciju. Banje i banjska lječilišta smješteni su u podnožjima visokih planina, u krajevima koji obiluju prirodnim bogatstvima i termomineralnim izvorima. Banjski turizam u Srbiji ima dugogodišnju tradiciju. Banje i banjska lječilišta smješteni su u podnožjima visokih planina, u krajevima koji obiluju prirodnim bogatstvima i termomineralnim izvorima.Geografski položaj čini da umjereno-kontinentalna klima dobija svoju posebnost i ove kraje okruženim šumom zaštiti od jakih vjetrova i ekstremnih temperatura. Ljeta su umjerena, blago vjetrovita, a zime bez jakih mrazeva, takođe bez niskih ekstremnih temperatura. Sve navedeno čini da ovi krajevi budu ekološki i sa pozitivnim uticajem na cjelokupno psiho-fizičko stanje čovjeka.

izvor-moravice

Termo-mineralni izvori od posebnog su značaja za turizam u Srbiji, a postoji oko 50 termalnih izvora, u različitim krajevima. Značaj i ljekotivost ovih izvora otkriveni su još u doba starih Rimljana. Pored termalnih, na području Srbije nalazi se i preko 1000 izvora hladne i tople vode, ljekovito blato i veliko bogatstvo prirodnog mineralnog gasa.

Sve banje pogoduju za zdravsteveni turizam, gdje se u programima centara za liječenje i rehabilitaciju, veliki broj posjetilaca liječi i oporavlja veoma uspješno od raznih bolesti. Pored toga, odlična su i za prevenciju i relaksaciju.

sijarinska-banja-bazeni

Pored ove osnovne svrhe, gotovo sve banje nude i sadržaje drugačijeg karaktera, pa već odavno turisti ih posjećuju i zbog bogatog i sadržajno ispunjenog vremena, koji pored prirodnih bogatstava upotpunjuje odmor. Tako je u ponudi bogat zabavni program, sportsko-rekreativni sadržaji, za koje su ostvareni odlični uslovi, wellness i spa centri, veliki broj restorana sa raznovrsnim ponudama na jelovniku, a sve to uz smještajne kapacitete po ukusu svakog turiste.

banja 1

Kako je banjski turizam u porastu, tako se mnogo ulaže u poboljšavanje uslova, te iskorištavanje prirodnih bogatstava kojima Srbija raspolaže. Od nekadašnjih malih mjesta, banje su se danas razvile u velike infra-strukturne centre koji svakodnevno rade na svom bogaćenju. Neke od napoznatijih su Vrnjačka banja, Sokobanja, Niška, Banja Koviljača, Prolom banja, Kuršumlijska, te mnoge druge.

Isto tako, u mnogim banjama nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici, pa je mnoštvo razloga zbog kojih treba posjetiti bar neku od njih, bez obira u koje godišnje doba.

vrnjacka-banja

Leave a comment

Your email address will not be published.


*